h1

L’Educació en Comunicació Audiovisual a debat

Novembre 7, 2012

Cinescola. Una eina per treballar el cinema a l’aula.

Cinescola, és una associació de professors i professores que treballen en diferents àmbits educatius, des de l’educació primària fins a la universitària que ha construït un servei que posa a l’abast de la comunitat educativa un cada cop més gran contingent de propostes didàctiques en l’àmbit de l’Educació en Comunicació Audiovisual, ja sigui en línia o en format paper. Aquesta estructura de suport en l’alfabetització mediàtica és d’accés lliure, en català i no rep cap mena de subvenció ni ajut, ni públic ni privat.

La integració del cinema a l’aula és una necessitat que no pocs professors i professores s’han plantejat des de fa temps, tot i que no han comptat amb els mínims recursos necessaris per al seu ús didàctic, és a dir no recursos pel que fa a espais apropiats o a  instruments de projecció, sinó a un fons de propostes didàctiques viables per saber com fer servir i rendibilitzar el cinema amb una finalitat educativa. I és en aquest espai on Cinescola es planteja la seva feina. Es tracta d’oferir propostes de treball al professorat, propostes pensades, assajades i esmenades per tenir la tranquil·litat que s’introdueix el cinema a l’aula amb unes mínimes garanties pedagògiques.

Els objectius que intentem complir són els següents:

–      Fomentar la lectura crítica i comprensiva de la imatge.

–      Fer conèixer una història mínima i bàsica del cinema  perquè l’alumnat es pugui situar millor davant la imatge cinematogràfica.

–      Difondre les quatre regles del llenguatge fílmic.

–      Contextualitzar una pel·lícula i allò que vol transmetre.

–      Aprendre a gaudir del cinema.

–      Interrelacionar el currículum amb un conjunt de produccions cinematogràfiques amb valor educatiu…

Sovint des de l’associació Cinescola ens fem la següent reflexió:

Avui encara hi ha pocs centres educatius que hagin introduït el cinema i l’alfabetització mediàtica a l’aula de manera fixa, malgrat l’excel·lent valoració que fan d’aquest aprenentatge. Què els podria aportar el fet d’introduir de forma fixa el cinema i l’Educació en Comunicació Audiovisual als centres que encara no ho fan i que, desgraciadament, són la majoria?

I ens apareix la següent resposta:

–   Disposar d’un element importantíssim de dinamització a l’aula que afavoreix les tasques acadèmiques bàsiques: comprensió, raonament, adquisició de conceptes,…

–         El cinema potencia la reflexió, sensibilitza, pot fer prendre postures, formar-se opinions davant d’històries de vida.

–         S’aconsegueix transmetre coneixements sobre el llenguatge i les tècniques audiovisuals. La profunditat d’un pla, la música, la il·luminació, un determinat moviment de càmera ens diuen coses que no són expressades verbalment i que cal que l’espectador sàpiga, descodifiqui i pugui apreciar.

–         El treball amb el cinema i la comunicació a l’escola permet trencar amb el caràcter habitualment unidireccional que té la imatge audiovisual. El potencial motivador del cinema a l’aula  pot generar dinàmiques de diàleg, de confrontació i reflexió que ens pot ajudar a formar-nos com a espectadors, a tenir criteri i capacitat crítica.

–         El cinema es constitueix en punt de partida de recerques sobre l’època representada en els films, sobre el vestuari, les relacions socials, les institucions, el paisatge, el clima o els estereotips…

–         Amb el cinema també es pot avaluar: l’alumnat podrà demostrar davant les imatges d’una pel·lícula si sap descobrir-hi les incoherències, les manipulacions, si sap contextualitzar, si sap extreure’n conclusions o fer-ne deduccions…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: